Новият брой на „Наука Пулмология“ ни представя проф. Димитър Костадинов, МБАЛББ „Св. София“

Уважаеми колеги,

В настоящия брой на списание „Наука Пулмология“, са предствени някои редки възпалителни заболявания на дихателната система, които са предизвикателство както по отношение на поставянето на диагноза, така и в лечебен аспект. Общото между публикуваните трудове е имунокомпрометираният статус на пациента.

Белодробната мукормикоза е изключително рядка и честотата є е трудно да се изчисли точно, но изглежда, че се увеличава вторично спрямо нарастващия брой имунокомпрометирани лица. Проявява се неспецифично като втрисане, задух и кашлица понякога с хемоптизата. Белодробното засягане често се проявява със засягане и на синусите. Белодробните абсцеси в детска възраст обикновено са първични, но често се наблюдават и вторични, в хода на подлежащи предразполагащи фактори. Те включват аспирационен синдром, пневмония, муковисцидоза, гастроезофагеален рефлукс, трахео-езофагеална фистула, имунодефицит, неврологични заболявания и други.

Представен е и задълбочен обзор на белодробните прояви при вродените грешки на обмяната при деца.

Практически интерес представляват и описаните клинични случаи: чуждо тяло в десния главен бронх (капачка от химикалка) и правила при транспортиране на подобни пациенти, както и случай на инцидентно открит белодробен нодул в хода на пневмония.

Приятно четене!

Проф. Димитър Костадинов, МБАЛББ „Св. София“